M-Bus

M-Bus är en trådbunden kommunikationsteknologi som används för fjärravläsning av exempelvis el- och värmemätare.

Utbudet av olika M-Bus-enheter är mycket stort. Kommunikationsprotokollet och det elektriska gränssnittet regleras av en EN-standard, vilket innebär att användaren enkelt kan integrera enheter från olika tillverkare till ett och samma system.

Standard och kompatibilitet

M-Bus standarden definierar hur kommunikationen ska fungera. Den innefattar allt från den elektriska nivån till hur datan ska formateras. Ur ett protokollperspektiv innebär detta att det inte finns något krav på ytterligare produktspecifik information för att tolka eller driva M-Bus-enheter.

Teknisk prestanda

Tillförlitlighet är en av den trådbundna M-Bus-teknologins främsta fördelar. Till skillnad från radiokommunikation som kan störas av andra enheter och fysiska objekt, förblir trådbunden M-Bus opåverkad så länge kabeln behålls intakt.

Bandbredden är begränsad, men systemen är välutrustade för att tolerera elektriska störningar samtidigt som de tillåter kabellängder upp till flera km med en vanlig 2-trådskabel.

Slutenheter som mätare och sensorer benämns, enligt M-Bus terminologi, för slavar. De drivs av en M-Bus master, vilket vanligtvis är en separat produkt eller en produkt integrerad i en gateway.

Trådbunden M-Bus stödjer tvåvägskommunikation.

Lämpliga applikationer

Trådbunden M-Bus är en passande kommunikationsteknologi för applikationer som använder enklare mätinstrument och då kablage är kostnadseffektivt. Kablagekostnad är ofta en avgörande faktor vid val av kommunikationsteknologi. Det innebär att trådbunden M-Bus är mer föredraget vid nybyggnationer än vid ombyggnationer.

Elvaco M-Bus produkter

Elvaco är en etablerad tillverkare av en stor del av den utrustning som krävs för att sätta upp en fulländad M-Bus infrastruktur. Vårt infrastrukturssortiment innehåller mätare, sensorer, signal- och nivåomvandlare och gateways. M-Bus splitters, M-Bus adapters och andra M-Bus-kompatibla tillbehör är också en signifikant del av vårt sortiment.

De M-Bus kompatibla mätarna samlar in exakt data om värme, vatten, elektricitet och temperatur, medan sensorerna tar in data om fukt- och koldioxidhalt samt temperatur. En M-Bus-gateway samlar in datan från alla mätare eller sensorer i nätverket och skapar ett gränssnitt till MDM-programvaran (Meter Data Management). Alla enheter kan styras både genom det fasta nätverket och genom mobilteknik.

Vårt infrastrukturssortiment innehåller även M-Bus masters. De kan användas som förstärkare för att öka kabellängden och läsa av fler enheter.